späť na hlavnú stránku
NOVINKA
Ochutnávka receptúr školskej jedálne



Pracovníčky školskej jedálne pripravili v rámci rodičovského združenia 22.9.2016 pre rodičov ochutnávku jedál školskej jedálne. Jedlá pripravili podľa platných Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Rodičia mali možnosť ochutnať z " každého rožku trošku " - rybu, králika, tofu, lososa, hlivu so sójou, bulgur. Záujem rodičov bol veľký a rodičom aj veľmi chutilo. Najväčší úspech mala sekaná z králičieho mäsa, ryba so syrovo-bylinkovou kôrkou a lososový šalát. Pani kuchárky si vyslúžili od rodičov pochvalu a čo najviac potešilo, tlmočili pochvalu aj od svojich detí, ktorým v našej školskej jedálni veľmi chutí. Každú kuchárku potešia spokojní stravníci, ktorým chutí a vracajú prázdne taniere, a to je aj zmysel a cieľ práce pracovníčok našej školskej jedálne. Za prípravu ochutnávok patrí poďakovanie pani kuchárkam a tiež dodávateľom ŠJ, ktorí poskytli suroviny na prípravu jedál. Recepty, ktoré mali možnosť rodičia ochutnať.

Ryba so syrovo-bylinkovou kôrkou
Chladenú tresku umyjeme, osušíme, pokrájame na porcie, osolíme, ochutíme citrónovou šťavou, posypeme korením na ryby a poukladáme do olejom vymasteného pekáča. Na každú porciu navrstvíme bylinkovo-syrovú zmes a pečieme v rúre do zlatista. Syrovo-bylinková zmes: strúhanku zmiešame z prelisovaným cesnakom, posekanou petržlenovou vňaťou, rozmarínom, tymiánom, syrom, citrónovou šťavou, soľou, mletým čiernym korením a rozpusteným maslom.

Bulgur
Bulgur celý zalejeme predpísaným množstvom vody, dochutíme ochucovadlom, soľou prikryjeme a pečieme v rúre 30-40 minút pri teplote 180°C. Po upečení premiešame vidličkou.

Sekaná z králičieho mäsa
Mäso umyjeme, osušíme a zomelieme. Pečivo pokrájame, opražíme na masle, zvlhčíme smotanou a pridáme k mäsu.Ochutíme soľou, korením a opraženou cibuľou, umytou, posekanou petržlenovou vňaťou, pridáme vajcia a 1/3 strúhanky. Dobre zamiešame. Z masy formujeme valčeky, ktoré obaľujeme v strúhanke, ukladáme do olejom vymasteného pekáča a upečieme. Počas pečenia valčeky obrátime. Upečené krájame na plátky.

Zeleninová panvica so syrom tofu
Cibuľu očistíme, nakrájame na jemno, spolu s očisteným, pretlačeným cesnakom speníme na ole-ji, pridáme nakrájané tofu, mrazenú zeleninu, soľ. Dusíme 20 minút, kým zelenina nezmäkne. Poprášime kukuričným škrobom, zriedime vodou a pridáme mletú červenú papriku, mletý zázvor, kurkumu a necháme podusiť.

Hráškové pyré
Hrášok dáme variť do vriacej osolenej vody a povaríme 3 minúty. Polovicu hrášku rozmixujeme s maslom a mliekom. Druhú polovicu hrášku pridáme k rozmixovanej zmesi a premiešame. Podávame ako zeleninovú prílohu k rôznym druhom mäsa a rýb s polovičnou porciou zemiakov upravených na rôzny spôsob.

Lososový šalát
Losos nakrájame na kúsky, pridáme pokrájané na tvrdo uvarené vajcia, pokrájaný tvrdý syr, pokrájané sterilizované uhorky, kukuricu a olivy. Zalejeme kyslou smotanou (jogurtom), dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Dobre zamiešame. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu, zjemníme olivovým olejom a posypeme umytou posekanou pažítkou.

Šalát z kuracieho mäsa s medovou zálievkou
Z 2/3 medu, olivového oleja, horčice, soli, mletého bieleho korenia, citrónovej šťavy pripravíme zálievku, ktorú zmiešame s umytým natrhaným šalátom. Kuracie prsia umyjeme, osušíme, pokrájame na kocky alebo rezance a opečieme na panvici. Počas opekania potierame marinádou zo zvyšného medu, očisteného prelisovaného cesnaku, oleja a sójovej omáčky. Opečené mäso pridáme k pripravenému šalátu.

Šalát s mozzarellou
Cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody, scedíme, prepláchneme studenou vodou, polejeme olejom. Mozzarellu postrúhame na hrubom strúhadle, umyté rajčiaky nakrájame na tenké polmesiačiky, pridáme k vychladnutým cestovinám, premiešame s olivami, dochutíme koreninami a horčicou.

Sójové kocky s hlivou
Sójové kocky necháme vo vode nabobtnať. Na oleji opražíme očistenú, nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistenú, umytú, pokrájanú hlivu, rascu, sójové kocky, soľ, podlejeme mierne vodou a dusíme. Zahustíme nasucho opraženou múkou, pridáme drvené rajčiaky, dochutíme soľou, mletým čiernym korením a varíme ešte 20 minút.