ŠKOLA ŠTÚDIUM ZDRUŽENIA DOKUMENTY PREDMETY KONTAKT
OZNAMY JED. LÍSTOK INFORMÁCIE RECEPTY ZAUJÍMAVOSTI
ČO BY SME MALI VEDIEŤ O ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ PODĽA VYHLÁŠKY MINISTERSTVA ŠKOLSTVA SR Č. 330/2009

- školská jedáleň zabezpečuje zdravú výživu detí a žiakov v čase ich pobytu v škole
- výroba jedál sa uskutočňuje podľa:
o materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie platných od 1.1.2011 a ich doplnkov
o odporúčaných výživových dávok podľa vekových kategórií
o zásad na zostavovanie jedálneho lístka
o hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe
o finančného príspevku od zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka na nákup potravín podľa zvoleného finančného pásma

Odporúčané sledované výživové dávky podľa vekových kategórií pri podávaní obeda vydané vo Vestníku MZ SR v roku 2015, čiastka 4-5, platné od 19.6.2015: ( obed tvorí 35% z dennej výživovej dávky )

* pomer rastlinných a živočíšnych bielkovín v pomere 60:40
Pri podávaní dvoch jedál musí dosahovať energetická a nutričná hodnota druhého jedla minimálne 90% OVD jedla prvého u sacharidov a bielkovín a 80% OVD pre tuky.

Zákonný zástupca dieťaťa a žiaka prispieva na nákup potravín podľa 3. finančného pásma . Na čiastočnú úhradu režijných nákladov prispieva stravník 0,11 € za obed.

Medzi hlavné zásady na zostavovanie jedálneho lístka patria:

1/ jedálny lístok na 5 stravovacích dní pri podávaní obeda má obsahovať:
- 2 hlavné mäsové jedlá – z jatočných zvierat, hydiny a rýb,
- 1 hlavné jedlo so zníženou dávkou mäsa s nadstavením, a to ryžou, sójovými bôbmi alebo sójovou drvinou, ovsenými vločkami a zemiakmi,
- 2 hlavné jedlá bezmäsité – 1 múčne a 1 zeleninové , ktoré sa podáva najmä v pondelok – múčne z múky , vajec, mlieka, tvarohu, ovocia, so sýtou strukovinou alebo mäsovou polievkou.
2/ ďalšie zásady:
- prívarky, hlavne strukovinové zaraďujeme 2x za mesiac,
- knedľa, halušky, cestoviny sa podávajú 1x do týždňa,
- zemiaky sa podávajú 2 až 3x do týždňa,
- zelenina sa podáva denne – šaláty 2x do týždňa, zeleninová obloha 1x do týždňa; uprednostňuje sa čerstvá zelenina s pridaním cibule, pažítky, petržlenovej vňate, jogurtu, citrónovej šťavy,
- hlavné jedlá z rýb sa podávajú 1x v týždni,
- strukoviny sa podávajú 1 až 2x v týždni,
- múčniky sa pripravujú z ovocia, tvarohu a mlieka a podávajú sa najviac 1x v týždni za obedom,
- ku každému hlavnému jedlu sa podáva nápoj – pitná voda, minerálna voda, mlieko, nesladené ovocné a tmavé čaje,
- údené mäso sa do jedálneho lístka zaraďuje najviac 1x za mesiac,
- pri výrobe jedál sa striedajú technologické postupy, pričom uprednostňujeme varenie, dusenie, zapekanie.

3/ v školskom stravovacom zariadení sa nesmie používať:
- mleté a sekané mäso z distribučnej siete,
- nedostatočne tepelne spracované mäsá,
- zabíjačková kaša, tlačenka,
- surové mäsá typu biftek,
- výrobky s aspikom a rôsolom,
- tepelne nespracované vajcia a tepelne nedostatočne spracované vajcia,
- huby okrem húb z distribučnej siete,
- pečeňový syr, pečeňovky, čajovky, maslovky a podobne,
- vnútornosti okrem bravčovej, teľacej, hydinovej pečene a sŕdc,
- tepelne neošetrené mlieko a výrobky z tepelne neošetreného mlieka,
- priemyselne vyrobené majonézy pre deti mladšie ako 14 rokov.
4/ potraviny sa musia nakupovať v najvyššej kvalite, s vysledovateľnosťou krajiny pôvodu, je potrebné zohľadňovať sezónnosť, preferovať potravinárske produkty regionálnych výrobcov.

Všetky informácie o školskom stravovaní a používané Materiálno-spotrebné normy sú dostupné na stránke MŠVVaŠ SR www.minedu.sk/regionálne školstvo/ školské stravovanie.