ŠKOLA ŠTÚDIUM ZDRUŽENIA DOKUMENTY PREDMETY KONTAKT
OZNAMY JED. LÍSTOK INFORMÁCIE RECEPTY ZAUJÍMAVOSTI
Hovädzia pečienka sviečková


Výrobný postup
Hovädzie mäso umyjeme vcelku, osušíme, pokrájame na kusy o hmotnosti cca l kg, ktoré osolíme a opečieme na časti rozpáleného oleja. Na zvyšnej časti oleja opražíme očistenú, nakrájanú cibuľu, očistenú nakrájanú koreňovú zeleninu, pridáme celé nové korenie, bobkový list a opečené mäso. Podlejeme vriacou vodou a dusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, pokrájame na porcie. Šťavu zahustíme nasucho opraženou múkou, zalejeme mliekom, smotanou, povaríme a prepasírujeme. Dochutíme horčicou, citrónovou šťavou a varíme ešte 20 minút.
Príloha: knedľa, cestoviny.


Kuracie prsia plnené


Výrobný postup
Kuracie prsia umyjeme, osušíme, pokrájame na rezne, ktoré naklepeme a osolíme. Takto pripravené rezne potrieme horčicou, obložíme plátkom šunky, plátkom syra, preložíme a dáme do vymasteného pekáča, spolu s očistenou pokrájanou cibuľou. Podlejeme horúcou vodou a dusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, šťa-vu zahustíme nasucho opraženou múkou a 20 minút ešte varíme.
Príloha: rôzne upravené zemiaky, dusená ryža, zeleninové šaláty, zeleninové oblohy, kompóty.


Bravčová roláda na pražský spôsob


Výrobný postup
Bravčové stehno umyjeme vcelku, osušíme, nakrájame na pláty, naklepeme, osolíme, naplníme plnkou, zvinieme a zaistíme kovovou ihlou. Na časti oleja opražíme očistenú, pokrájanú cibuľu, opečieme naplnené mäso, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Udusenú roládu vyberieme, odstránime ihly a nakrájame na porcie. Šťavu zahustíme nasucho opraženou múkou, dochutíme soľou a 20 minút povaríme.
Plnka: na zvyšnej časti oleja pripravíme z vajec, hrášku a nakrájanej šunky praženicu, ktorou plníme naklepané pláty.
Prílohy: dusená ryža, zemiaky, zeleninové šaláty.